29/07/202119:49

Κορωνοϊός- Χαρδαλιάς: Ένα βήμα πριν το lockdown Μύκονος και Ίος- Ποια νησιά ανησυχούν λόγω αυξημένων κρουσμάτων- O νέος επιδημιολογικός χάρτης – Οι περιοχές που ανεβαίνουν επίπεδο- Στο 3,26% ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Το χρώμα της κάθε περιοχής καθορίζει και τα μέτρα που επιβάλλονται κάθε φορά όταν κριθεί απαραίτητο

Ανοδικά κινείται το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού της χώρας με αποτέλεσμα να αλλάζει ο χάρτης με πολλές περιοχές να μπαίνουν στο «κόκκινο» ή να πέφτουν επίπεδο. Το χρώμα της κάθε περιοχής καθορίζει και τα μέτρα που επιβάλλονται κάθε φορά όταν κριθεί απαραίτητο.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Καμπανάκι για Ίο και Μύκονο από Χαρδαλιά – Tα νησιά που είναι ένα βήμα πριν το lockdown

 

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για μια σειρά από περιοχές – και ειδικότερα νησιά – ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Πέμπτης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη Μύκονο και την Ίο, τονίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί» οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Φλώρινα, Εύβοια και Τήνο, καθώς και οι Δήμοι Σπετσών, Σφακίων και Χίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εισήγηση του αμερικανού CDC για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και από εμβολιασμένους, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Οι εικόνες που βλέπω εκεί έξω με λυπούν. Φυσικά και το μέτρο της μάσκας θα αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παίζουν με τη ζωή τους και δυστυχώς, παίζουν και με τις ζωές των άλλων».

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εξής νησιά:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».

 

Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

Παπαευαγγέλου: Φυσικό να νοσήσουν και εμβολιασμένοι, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.

«Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο. Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης το όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας πως με τα ίδια σχεδόν ημερήσια κρούσματα και παρόμοια επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές, πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους, πολύ λιγότερους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία είναι ανησυχητική.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. «τΟ 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα με μία δόση», δήλωσε.

ethnos.gr-protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα