26/07/202121:46

Η Ελλάδα με τα μάτια του Ελύτη, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στρεφίου (photos)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24/07/2021 εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα με τα μάτια  του Ελύτη» στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στρεφίου.

Έννοιες όπως έθνος, κράτος, πολιτική, Ευρώπη, γεωγραφική θέση, γλώσσα, πολιτισμός, έχουν γίνει το  αντικείμενο της προβληματικής του  νομπελίστα ποιητή μας.

ekdilwsh-eluth

Ο Ελύτης εναντιώνεται σε τρέχουσες πρακτικές, ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις, στηλιτεύει, αλλά και ξέρει να ανασυνθέτει, να διαμορφώνει από τα φθαρμένα υλικά της πραγματικότητας κάτι νέο. Στον μηδενισμό, στην μεμψιμοιρία, στην υποτίμηση ξέρει να απαντά με αφυπνιστική προτροπή, με μια νέα θέση.

Σε μια πραγματικότητα ψεύδους, συμβιβασμού και συμφέροντος, ο λόγος του Ελύτη, λειτουργεί ως μια διαρκής προτροπή προς όλους μας, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στο μέλλον, σ’ ένα κόσμο ουσιαστικών αξιών,  το δικαίωμά μας  σε μια ελληνική πραγματικότητα που θα τιμά την γλώσσα , την ιστορία, την ταυτότητα και δυναμική του τόπου, τις αληθινές  ποιότητες της  ζωής και θα αφουγκράζεται την δύναμη της αληθινής τέχνης.

strefi elutis3

Μέσα από ένα πρόγραμμα  λόγου και μουσικής, και χορού οι θεατές επικεντρώθηκαν στις σκέψεις του Ελύτη για την Ελλάδα, την  ιστορία του ελληνισμού,  την  ελληνική γλώσσα,  την ελληνική  φύση, την εν γένει ελληνική πραγματικότητα.

strefi elutis2

Η εκδήλωση, διοργανώθηκε από την Κοινότητα Στρεφίου, την Αναπτυξιακή  Στρεφίου (η οποία  κάλυψε και τα έξοδα) σε συνεργασία με εθελοντές.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα