15/07/202123:26

Τέταρτο κύμα κορωνοιού: Το σχέδιο για να αποτραπούν νέα μέτρα σε έξι τουριστικές περιοχές

Δύο τεστ την εβδομάδα για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση από το Σάββατο σε Μύκονο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ίο, Θήρα και Πάρο – Κάτω των 39 ετών το 80% των κρουσμάτων –  Αύξηση των κρουσμάτων σε πολίτες 50-64 ετών όπου καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – Ήπια αλλά σταθερή η επιβάρυνση στο ΕΣΥ

Ένα βήμα πριν την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στις περιοχές με σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση βρίσκονται οι ειδικοί, την ώρα που η επιδημία σαρώνει ολόκληρη τη χώρα. Η διασπορά του κορωνοϊού παρουσιάζει εκθετική αύξηση, με τον μέσο κυλιόμενο αριθμό κρουσμάτων των επτά ημερών να πενταπλασιάζεται μέσα σε δύο εβδομάδες και τις προβλέψεις των επόμενων ημερών να προκαλούν κάθε άλλο παρά εφησυχασμό.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η δήλωση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου του Υπουργείου Υγείας, πως «ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται υποεκτιμά τον πραγματικό, όπως φαίνεται και από την αύξηση των ‘ορφανών’ κρουσμάτων». Η παραδοχή αυτή υπερτονίζει την αγωνία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο λόγω της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών όσο και της επιβράδυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών.

Στο «πορτοκαλί» ξανά η Αττική – Η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει στην Κρήτη

Αύξηση στον επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι συντελείται σημαντική διασπορά σε όλη την κοινωνία. Από τις 2.794 διαγνώσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνέπεια 81.284 διαγνωστικών ελέγχων, οι 1.190 σημειώθηκαν στην Αττική (304 στο κέντρο), 198 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε αρκετά ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται η εξάπλωση του κορωνοϊού σε Λάρισα (90), Αχαΐα (76), Ιωάννινα (55) και Κορινθία (51).

Στην Κρήτη -όπου η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε σε ποσοστό 79,59% για το 15νθήμερο από 21/06 έως 4/07- καταγράφηκαν σήμερα 310 κρούσματα (Ηράκλειο 153, Ρέθυμνο 96, Χανιά 40, Λασίθι 21). Ο υπερδιπλασιασμός των ενεργών κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα έφερε και αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Πιο αναλυτικά, οι ΠΕ Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επίπεδο 3, όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο» 2. Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Τέλος, ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.

«Φλέγεται» η Μύκονος – «Τείχος προστασίας» στον τουρισμό με ενισχυμένο testing

Από τη νησιωτική Ελλάδα η Μύκονος «φλέγεται» με 86 κρούσματα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση σε Ρόδο (42), Πάρο (39) και Κέρκυρα (30). Λέσβος (15), Κως (13) και Μήλος (8) διατηρούν κι αυτές το δικό τους μερίδιο στην επαγρύπνηση των ειδικών.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ, καθώς στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή στους κατοίκους και στις Αρχές αυτών των νησιών ότι η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Έτσι, από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις στις παραπάνω έξι περιοχές θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid. Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων των πλοίων.

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κάτω των 39 ετών το 80% των κρουσμάτων – «Οι νέοι να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές»

Η σταθεροποίηση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 26 έτη επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε ότι το αποτύπωμα της επιδημικής έξαρσης σε αυτή τη φάση σχετίζεται με την αύξηση του στελέχους Δέλτα και έχει δύο χαρακτηριστικά: «αφενός οι διαγνώσεις είναι πολύ συχνότερες σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών και αφετέρου σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση», επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών, ενώ έχει καταστεί πλέον σαφές πως οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους, καθώς και ότι αρκετές συρροές σημειώνονται και σε εργασιακούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό και για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον μετά τις διακοπές, οι ειδικοί κάλεσαν τους νέους να εμβολιαστούν πριν την εξόρμησή τους στα νησιά, ενώ παράλληλα σε ισχύ βρίσκεται και η σύσταση για διενέργεια self test κατά την επιστροφή. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως έχει συζητηθεί από την Επιτροπή η πιθανότητα υποχρεωτικού rapid test κατά την επιστροφή από τις διακοπές, αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των υγειονομικών δομών στα νησιά.

Παράλληλα, σαφής είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους 50-64 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 70%. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί κάνουν έκκληση σε κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί «ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι», ενώ απευθύνονται και συγκεκριμένα στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν άμεσα καθώς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ήπια αλλά σταθερή η επιβάρυνση στο ΕΣΥ – Υπερδιπλάσια τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Μικρή αύξηση καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 670 από 554 στις 6 Ιουλίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 537 νέες εισαγωγές. Η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πάντως, εξακολουθεί να μειώνεται καταγράφοντας πτώση κατά 15%, πράγμα που ισχύει και για τους θανάτους, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 4%, Το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, σημειώθηκαν 112 εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιορίστηκαν σε 132 και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19. Από τα δεδομένα, μάλιστα, προκύπτει ότι ο εμβολιασμός έχει σπάσει τη σχέση κρουσμάτων-θανάτων.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, οι νέες καταγραφές έδειξαν 281 νέα στελέχη της Δέλτα από τις 20 Μαΐου ως τις 7 Ιουλίου και 402 συνολικά, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα τα στοιχεία από 1 Μαΐου έως 2 Ιουλίου αναδείκνυαν μόλις 121 κρούσματα, Επιπλέον, διπλασιάστηκαν τα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, καθώς από τα 115 που είχαν καταγραφεί ως τις 2 Ιουλίου, έφτασαν στα 215 πέντε ημέρες μετά.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα