17/06/202119:11

Χαλάρωση μέτρων: Ανοίγουν από το Σάββατο παιδότοποι και λούνα παρκ – ‘Ολες οι ανακοινώσεις (BINTEO)

Νέα άρση μέτρων από το Σάββατο 19 Ιουνίυου – Κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι τον Ιούλιο

Νέα άρση περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού. Όπως είπε: «Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας συνεχίζει να βελτιώνεται -καθώς τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο και των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται εμφανίζεται μειωμένος. Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού που προχωρά, επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων», ανέφερε.

Αναλυτικά, από το Σάββατο 19 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους:

  • Λειτουργία καταστημάτων με 1 πελάτη ανά 16 τ.μ (ενώ τώρα ισχύει 1 πελάτης ανά 25 τ.μ.)
  • Άνοιγμα παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους
  • Eμποροπανήγυρεις
  • Άνοιγμα Λούνα Πάρκ
  • Άνοιγμα υπηρεσιών μασάζ
  • Oι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης. Σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.
  • Επίσης αποφασίστηκε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες

Σε θέματα του Υπουργείου Τουρισμού, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

  • Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.
  • Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.
  • Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένοι (με τα αναγνωρισμένα –από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται τις πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.
  •  Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

Παπαευαγγέλου: Τον επόμενο μήνα κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως μειώνεται σταθερά ο δείκτης θετικότητας σε όλο το φάσμα των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Παράλληλα, όμως υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας. Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη.

Είπε επίσης ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, και σε άλλες αυξημένες αριθμός κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαινοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μαγιορκίνης: Μειώνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 15%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα.

Επίσης καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώνεται κατά 37%, σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα