14/06/202120:45

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας: Σχολιασμός των θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα και λογοτεχνία

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

 

Η αυλαία των Πανελλήνιων εξετάσεων για το Γενικό Λύκειο άνοιξε σήμερα , μετά από μια δύσκολη για όλους σχολική χρονιά λόγω της πανδημίας , με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας με ένα θέμα  που αγγίζει τους σημερινούς νέους:  η αβεβαιότητα του μέλλοντος και το πρόβλημα της επαγγελματικής  αποκατάστασης .

Τα κείμενα ήταν διασκευές από τον ημερήσιο Τύπο , δημοσιευμένα πριν λίγους μήνες. Το Α1 ζητούμενο αφορούσε στην περιληπτική απόδοση μίας μόνο παραγράφου του Κειμένου 2 , κάτι που ενδεχομένως μπορεί να δυσκόλεψε τους μαθητές. Ως άσκηση κατανόησης του κειμένου δόθηκαν προτάσεις για να χαρακτηρισθούν ως σωστές ή λανθασμένες. Οι υπόλοιπες ασκήσεις που αφορούσαν στη θεωρία του μαθήματος της Έκφρασης – Έκθεσης  σχετίζονταν καθαρά με την ύλη της Γ Λυκείου ζητώντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία     όπως  η ερμηνεία της  χρήσης των  στατιστικών δεδομένων και οι  γλωσσικές επιλογές που στόχευαν  στην ευαισθητοποίηση του αναγνώστη.

Το Γ ζητούμενο, που αφορούσε  στο Λογοτεχνικό κείμενο, το ποίημα « Στον Σείριο» του Νίκου Γκάτσου ( που έχει μελοποιηθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι) ίσως δυσκόλεψε τους μαθητές καθώς απαιτούσε  ικανότητες κατανόησης και εμβάθυνσης .

Τέλος στην παραγωγή λόγου το θέμα δε διακρινόταν  από υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς ζητούσε τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι ώστε  μέσω συγκεκριμένων δράσεων τους  να βελτιωθεί ο κόσμος μας.

Τζεβελέκου Τριανταφυλλιά

Ταμίας Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα