04/06/202120:34

RGC 2021- Πάτρα: Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ για το αεροδρόμιο Ανδραβίδας, την Αρχαία Ολυμπία και τα ελληνοτουρκικά

RGC 2021- Πάτρα: Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ για την Ανδραβίδα και τα ελληνοτουρκικά

 

Για όλα τα ανοιχτά θέματα μίλησε, με την γνωστή άνεση και ευθύτητα που τον διακρίνει, ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ, που παραβρέθηκε στην Πάτρα και έδωσε το παρών στο RGC. Στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη.

  • Για το αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν κι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως έκαναν με την Advent Technologies και τη Think Silicon, δύο εταιρίες που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Πάτρα και τώρα μεγαλουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο:

«Για την πρώτη εταιρία, πρόκειται για ένα αληθινό σαξές στόρι. Όταν την επισκέφτηκα εγώ πρώτη φορά, δεν την γνώριζε κανείς. Και τώρα έχει εκτοξευθεί, ασχολούμενη με τεχνολογία υδρογόνου και ενέργειας. Εχει επεκταθεί στην Καλιφόρνια, μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τώρα ανοίγει γραφεία και στην Αθήνα. Το ίδιο και με την Think Silicon. Η εξαγορά της έγινε γιατί η αμερικανική εταιρία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και αυτό θα φέρει νέες προσλήψεις και θα συμβάλει στον δραστικό περιορισμό του brain drain. Το ίδιο ισχύει και για την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη».

  • Για το ρόλο της Πάτρας και την σχεδιαζόμενη σύνδεση του λιμανιού της με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή:

«Η Πάτρα είναι μια αναπνοή από την Αθήνα. Αξίζει να παίξει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η περιοχή έχει μεγάλο τουριστικό πλούτο, αλλά πολλά περιθώρια ακόμα. Η Αρχαία Ολυμπία είναι το αγαπημένο μου μέρος και μπορεί να γίνει βασικός πυλώνας για όλη την περιοχή. Η Ελλάδα είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Αμερικανών».

  • Για την πιθανότητα να εγκατασταθεί αμερικανικός στρατός στην Ανδραβίδα:

«Η Ανδραβίδα είναι εκπληκτική. Επισκέφτηκα και πριν λίγο καιρό τη βάση και εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και ετοιμότητα των εγκαταστάσεών της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πτήση μου με αμερικανικό F16 πάνω από την Ανδραβίδα, σε μια άσκηση για την ποιότητα της διαδραστικότητας ελλήνων και αμερικανών πιλότων. Η διεύρυνση του MBCA που υπέγραψε ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Πομπέο έχει δώσει μία παράταση. Εμείς, λοιπόν, έχουμε δώσει στην Ελληνική κυβέρνηση μια σειρά επιλογών, η Ανδραβίδα είναι μία εξ αυτών, και περιμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί την Ανδραβίδα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για αλλού».

  • Για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν:

«Ακουσα χθες τον κ. Δένδια και έμεινα πολύ ικανοποιημένος από την αυτοπεποίθησή του. Ως ΗΠΑ υποστηρίζουμε σθεναρά τα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προαγωγή του διαλόγου με την Τουρκία και τη χάραξη διαχωριστικών γραμμών . Αυτή την στιγμή δεν πρέπει να υπάρχουν μέλη του ΝΑΤΟ που να συμφωνούν πιο πολύ όπως συμβαίνει με τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Και η Ουάσιγκντον κατανοεί απολύτως τα μηνύματα Μητσοτάκη που προσπαθεί να διατηρήσει την διπλωματική επαφή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν τρέφει πολύ φιλικά αισθήματα για την Ελλάδα και θέλει στη θητεία του να είναι άψογες οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Ολοι στην κυβέρνηση αγαπούν την Ελλάδα και γνωρίζουν το ρόλο της στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην αισιοδοξία που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας χθες στο εν λόγω συνέδριο λέγοντας χαρακτηριστικά πως ελπίζει ότι θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι φέτος, ο κ. Πάιατ δήλωσε ικανοποιημένος επισημαίνοντας ότι το ίδιο επιθυμούν και οι ΗΠΑ καθώς είναι αμοιβαία επωφελές. Μάλιστα, χαριτολογώντας είπε πως όλοι θέλουν ένα ήσυχο καλοκαίρι εκτός από τη Μύκονο.

pelop.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα