25/05/202117:56

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δήμων Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας: Επιλογή & Παρακολούθηση Β’ Ξένης Γλώσσας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δήμων Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας: Επιλογή & Παρακολούθηση Β’ Ξένης Γλώσσας

 

Το Δ.Σ εκφράζει την αντίθεσή του για την νέα εγκύκλιο,  (Αρ Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021) με την οποία καθορίζεται για το νέο έτος η δήλωση προτίμησης Β’ Ξένης Γλώσσας στα Δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με την οποία:

 

  • Η πλειοψηφία των μαθητών σε επίπεδο τμήματος καθορίζει τη γλώσσα που θα διδαχθεί ολόκληρο το τμήμα (ως τώρα δινόταν η δυνατότητα μεικτών παράλληλων τμημάτων και για τις δύο γλώσσες γερμανικά-γαλλικά).

 

  • Καταργείται ο ελάχιστος αριθμός 12 μαθητών/τριών, για το σχηματισμό τμήματος Β’ Ξένης Γλώσσας.

 

  • Σε περίπτωση ισοψηφίας στις προτιμήσεις των μαθητών/τριών, η γλώσσα που θα διδαχθούν θα είναι αυτή, για την οποία θα υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο της Διεύθυνσης!!!!

 

Αποτέλεσμα:

 

  • Να περιορίζεται ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μαθητών στην ελεύθερη επιλογή Β’ Ξένης Γλώσσας.
  • Να παραμείνουν εκτός εκπαίδευσης εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, που εργάζονται εδώ και 15 και πλέον έτη ως αναπληρωτές, καθώς τα σχολεία, αλλά και ολόκληρες περιοχές θα «γαλλοποιηθούν» ή «γερμανοποιηθούν» με βάση τις οργανικές θέσεις της κάθε περιοχής.

 

Επιπρόσθετα η εγκύκλιος ορίζει ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου, εάν δεν έχει καλυφτεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που επιλέχτηκε από το τμήμα, τότε οι μαθητές θα διδαχτούν τη γλώσσα για την οποία υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας!!!!

 

Η υποχρεωτική εκμάθηση διαφορετικής Β’ Ξένης Γλώσσας, ακόμη και όταν το σύνολο των μαθητών έχει διαφορετική επιλογή, με τη δικαιολογία των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, αποτελεί απόδειξη ότι και αυτή η ρύθμιση απαξιώνει τις μορφωτικές ανάγκες και το δικαίωμα των μαθητών να επιλέξουν ελεύθερα τη β’ ξένη γλώσσα.

 

Δεν είναι αυτό το σύγχρονο σχολείο για το οποίο όλοι παλεύουμε! Δεν είναι πλέον δικαιολογία η μη ύπαρξη διαθέσιμων εκπαιδευτικών, μετά από τόσα χρόνια εμμονής στην επισφαλή εργασία τόσων χιλιάδων αναπληρωτών, που καλούνται κάθε σχολική χρονιά να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται!

Δεν είναι δυνατόν, στην εποχή της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας, να αφαιρείται το κίνητρο της ελεύθερης επιλογής εκμάθησης της β’ ξένης γλώσσας που προσφέρεται.

 

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της ως άνω εγκυκλίου και την αντικατάστασή της με νέα που θα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή και δυνατότητα παρακολούθησης της Β’ ξένης γλώσσας από όλους τους μαθητές.

 

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να τοποθετηθεί για το θέμα και να απαιτήσει την απόσυρση της εγκυκλίου.

 

 

 

 

 

Για το Δ.Σ
Η ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
Αντωνία ΜπρηΑθανάσιος Κατσίμπελης

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα