04/05/202113:49

Εμβολιασμός: Στην πιο δυναμική της φάση μπαίνει η επιχείρηση «Ελευθερία» – Πόσοι έκλεισαν ραντεβού, πόσες δόσεις θα παραλάβουμε

Στην τρίτη και πιο δυναμική φάση περνά τον Μάιο η επιχείρηση «Ελευθερία», με στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας στη χώρα.

Μετά τη διακοπή χθες ανήμερα του Πάσχα, σήμερα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια στην Ελλάδα.

Οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν αυξηθεί λόγω μεγάλης ζήτησης, ενώ προστίθενται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στα ήδη υπάρχοντα που λειτουργούν επί επταήμερης βάσης έως τα μεσάνυχτα.

Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί,  και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

«Η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, πάντα με ασφάλεια και σεβασμό προς τους πολίτες. Πλέον, όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Οι νέοι ηλικίας 30 – 39 ετών σπεύδουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν με το AstraZeneca.

Από τον Ιούνιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάτω των 30 ετών.

Πάνω από 170.000 πολίτες ηλικίας 45-49 έκλεισαν ραντεβού

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας 45-49 ετών στον εμβολιασμό,  που άνοιξε το Μεγάλο Σάββατο και μέσα σε λίγες ώρες σημειώθηκε ρεκόρ στα ραντεβού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μέχρι χθες βράδυ είχαν κλείσει τα ραντεβού τους,  170.000 συμπολίτες μας, αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη ηλικία είναι διαθέσιμα και τα τέσσερα εμβόλια (ακόμη και από το Johnson and Johnson, το οποίο όμως δεν έχει έρθει ακόμη στη χώρα μας), με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να ψάχνουν τρόπο για να «επιλέξουν» το εμβόλιο που θέλουν.

Πότε και πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε

Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν το Μάιο, μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί,  και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Τα επόμενα βήματα

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Ελευθερία», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους (στα Νέα Σαββατοκύριακο), «αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Πάνω από 3 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί την Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν 17.646 εμβολιασμοί (17.288 πρώτης δόσης και 358 δεύτερης).

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έστω και με μια δόση είναι 2.170.0858, ενώ αυτοί που έχουν λάβει και τη δεύτερη είναι 944.481.

Πώς κλείνετε ραντεβού

Μπορείτε να κανονίσετε άμεσα το ραντεβού σας μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Αφού αρχικά, με το ΑΜΚΑ σας, ελέγξετε εάν ανήκετε στις ομάδες που εμβολιάζονται την τρέχουσα περίοδο, έπειτα ακολουθείτε το σύνδεσμο που σας παραπέμπει η πλατφόρμα.

Συνδέεστε με τους κωδικούς TAXISnet και στη συνέχεια επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας και εάν είναι σωστά προχωράτε, ειδάλλως κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.

Αφού κάνετε τα παραπάνω ακολουθείτε τα εξής βήματα:

  • Προγραμματίζετε το ραντεβού για τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου
  • Στη συνέχεια, προγραμματίζετε το επαναληπτικό ραντεβού (δεύτερη δόση του εμβολίου) εκτός και αν πρόκειται για το Johnson&Johnson που θα κλείσετε μόνο ένα ραντεβού
  • Ελέγχετε τα στοιχεία του ραντεβού και πρέπει να επιβεβαιώσετε εντός δύο λεπτών
  • Αποθηκεύετε/εκτυπώνετε τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code
  • Σε άλλη περίπτωση για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να μεταβείτε σε ΚΕΠ ή φαρμακείο.

Πώς αλλάζετε το ραντεβού σας

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα τροποποίησης ή και ακύρωσης του ραντεβού σας, αρκεί να γνωρίζετε τα εξής:

Αλλαγή/ακύρωση μπορεί να γίνει ως και τρείς ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία

  • Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ακυρώσουν το ραντεβού τους μία φορά μόνο
  • Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες 30 ημέρεs
  • Σημειώνεται πως οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό επώνυμο).
  • Εάν το κάνετε θα λάβετε άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού.
  • Έπειτα, θα λάβετε τρία αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού σας τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού, μία ημέρα πριν και στις 7:00 την ημέρα του ραντεβού.

in.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα