30/04/202118:31

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2020: Μπορεί να γίνουν χωρίς θεατές

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς θεατές, όπως δήλωσε σήμερα  η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Tokyo 2020, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξή τους, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για «ασφαλείς» Αγώνες.

Η Σέικο Χασιμότο, η οποία ανέλαβε επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 τον Φεβρουάριο μετά την αναγκαστική παραίτηση του προκατόχου της, Γιοσίρο Μόρι, για σκάνδαλο σεξισμού, δήλωσε ότι οι διοργανωτές θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι Αγώνες δεν θα ακυρωθούν.

Θα μπορούσε να υπάρξει «κατάσταση όπου δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στους θεατές», παραδέχτηκε η Χασιμότο, ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι Αγώνες θα ήταν επιτυχημένοι μόνο εάν οι διοργανωτές «προστατεύσουν» πλήρως τους αθλητές και τον ιαπωνικό πληθυσμό.

Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις της πανδημίας Covid-19, οι διοργανωτές ανέβαλαν την απόφαση σχετικά με την παρουσία ή την απουσία τοπικών θεατών μέχρι τον Ιούνιο.

Ήδη, τον Μάρτιο, είχαν αποφασίσει να απαγορεύσουν την παρουσία θεατών από το εξωτερικό, μια πρώτη φορά στην ιστορία.

Στην Ιαπωνία, το Τόκιο και τρεις ακόμα πόλεις έχουν τεθεί από την Κυριακή στην τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, η οποία απαιτεί την πραγματοποίηση αθλητικών γεγονότων χωρίς θεατές.

Με το ιαπωνικό νοσοκομειακό σύστημα ήδη υπό έντονη πίεση, η οργανωτική επιτροπή δέχθηκε πυρά επειδή ζήτησε τη συνεργασία ιαπωνικού ιατρικού προσωπικού για τους Αγώνες και η Χασιμότο, είπε ότι η απουσία θεατών θα μπορούσε να μειώσει την πίεση.

«Αν έπρεπε κάτι να αλλάξει, αυτό θα αφορά τους θεατές», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι ένας τομέας όπου θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις ανησυχίες του πληθυσμού για το νοσοκομειακό σύστημα.»

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον σκεπτικισμό του ιαπωνικού πληθυσμού, σε μεγάλο βαθμό υπέρ μιας περαιτέρω αναβολής ή ακύρωσης, το Tokyo 2020 ανακοίνωσε μία σειρά νέων αυστηρών μέτρων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, δεν απαιτείται καραντίνα για αθλητές και τα εμβόλια δεν θα είναι υποχρεωτικά.

Η Σέικο Χασιμότο σημείωσε ότι τα μέτρα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, αλλά είπε ότι ήταν πεπεισμένη ότι οι αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν με «ασφαλή» τρόπο.

«Είναι μια σημαντική ευθύνη. Θέλω να το καταστήσω σαφές καθώς εργαζόμαστε για τους Αγώνες.»

Λέγοντας ότι άκουσε τις ανησυχίες του πληθυσμού, η Χασίμιτο είπε ότι ελπίζει το κοινό να είναι τελικά «χαρούμενο» για την πραγματοποίηση των Αγώνων.

«Ο μεγάλος στόχος μου είναι να προετοιμάσουμε τους Αγώνες με τέτοιο τρόπο που οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι», είπε.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα