27/04/202114:30

Πανελλήνιες 2021: Ποια μέτρα θα ισχύσουν – Πώς θα διεξαχθούν

«Προ των πυλών» για τις πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω κορονοϊού – Ποια μέτρα θα ισχύσουν – Τι γίνεται με τους νοσούντες υποψηφίους των πανελληνίων 2021

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις εισέρχονται πλέον οι υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου. Ήδη οι ημερομηνίες έναρξης των πανελληνίων 2021 για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ έχουν ανακοινωθεί, ενώ καθορίζεται και το πλαίσιο διεξαγωγής τους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία επαναλειτουργούν τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με «οδηγό» τα self-tests και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται εδώ και αρκετό διάστημα.  Ακόμα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες.

Οι ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τις οριστικές ημερομηνίες για τις πανελλήνιες και την παράταση του σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα: 

Οι πανελλαδικές ξεκινούν:

 Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές για τα Γενικά Λύκεια

 Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Η παράταση του σχολικού έτους έχει ως εξής:

 Μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά

– Μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Τα μέτρα προστασίας στις Πανελλήνιες

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida.gr, παρέπεμψε παράλληλα στην ανακοίνωση των αναλυτικών μέτρων προστασίας και πρόληψης που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, σε ημερομηνία πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξής τους τονίζοντας ότι: «Η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε στενά, και κινούμαστε βήμα-βήμα».

Τι γίνεται εάν ένας μαθητής νοσήσει

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις εισαγωγής για τη «Νοσηλευτική»

Η κα Κεραμέως διευκρίνισε ακόμα ότι αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πλαίσιο που υπάρχει.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αν κάποιος πάθει οποιαδήποτε ασθένεια, τότε μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Οι περεταίρω λεπτομέρειες θα δοθούν πλησιέστερα σε εκείνη την ημερομηνία» δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τους μαθητές που νοσούν, ότι το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί, κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές που νοσούν βαριά και απαιτήθηκε η νοσηλεία τους, ειδικά της Γ’ Λυκείου.

Αμετακίνητη η υπουργός Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν ούτε φέτος οι ενδοσχολικές/προαγωγικές εξετάσεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που επανέφερε πρόσφατα, η Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται αμετακίνητη αναφορικά με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο.

«Το υπουργείο Παιδείας προσδοκά να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο, και που συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Προσδοκά να θωρακίσει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και να ενισχύσει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας το συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida.

Ακόμα, συμπλήρωσε:

«Τόσα χρόνια μπορούσε να εισάγεται στο Πανεπιστήμιο υποψήφιος που είχε βαθμό 1 και 2 στα 20. Μία τέτοια πρακτική είχε ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των ίδιων των φοιτητών καθώς τους ωθούσε σε ένα δρόμο δίχως προοπτική επιτυχούς φοίτησης, τον εμπαιγμό των συμφοιτητών τους που μετά από μεγάλο κόπο πέτυχαν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους, αλλά και των φορολογουμένων που πλήρωναν για φοιτητές που δεν πληρούσαν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει στους νέους μας επιλογές, είτε αυτές είναι στον πανεπιστημιακό τομέα είτε στον κλάδο της κατάρτισης, προκειμένου εκείνοι εν συνεχεία να επιλέξουν με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις τους. Για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα για τους υποψηφίους να υποβάλουν παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ».

Self-tests: Από την Πέμπτη του Πάσχα η διάθεση για μαθητές-εκπαιδευτικούς

Τέλος, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο συνολικό άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Μαΐου, επισημαίνοντας ότι η επάνοδος των μικρότερων μαθητών θα γίνει όπως ακριβώς και των μαθητών στα Λύκεια: δηλαδή με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests), τα οποία προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία, δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη του Πάσχα, στις 6 Μαΐου, ξεκινά και πάλι η διανομή των self-tests σε μαθητέςεκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων.

alfavita.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα