19/04/202123:38

Εκπληκτικό βίντεο από τον Άρη: Η πρώτη πτήση του ρομποτικού ελικοπτέρου «Ingenuity» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο όχημα που πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη

Το κρίσιμο στοίχημα κερδήθηκε και οι ορίζοντες για μια πολλά υποσχόμενη εξερεύνηση στο διάστημα άνοιξαν. Mε κομμένη την ανάσα η επιστημονική κοινότητα παρακολούθησε μια συγκλονιστική εξέλιξη στον Άρη που θα μείνει στην ιστορία. Η πολυαναμενόμενη πρώτη πτήση του ρομποτικού ελικοπτέρου, Ingenuity, που βρισκόταν αγκιστρωμένο στο ρόβερ της ΝΑSA, Perseverance, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική απογείωση, τη Δευτέρα, και η ιστρική αυτή στιγμή κυκλοφόρησε σε βίντεο.

Το μικρό ελικόπτερο, μόλις 1,8 κιλών σε µέγεθος µπάλας σόφτµπολ και κόστους 85 εκατ. δολαρίων είναι το πρώτο ιπτάµενο όχηµα στην ιστορία που πέτυχε ελεγχόµενη πτήση 90 δευτερολέπτων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Το μεγάλο ζητούμενο για το Ingenuity ήταν να αντέξει στην Αρειανή ατμόσφαιρα που αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα.

Παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, όπως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η αραιή ατμόσφαιρα, το μικροσκοπικό αυτό drone επέδειξε αντοχή, βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους δημιουργούς του στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήρι της ΝΑSA, το JPL.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το Ingenuity ανέβηκε στο μέγιστο υψόμετρο των 10 ποδιών (3 μέτρα) και διατήρησε μια σταθερή αιώρηση για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κατέβηκε, αγγίζοντας την επιφάνεια του Άρη, αφού καταγράφηκαν συνολικά 39,1 δευτερόλεπτα πτήσης.

Η ιστορική αυτή πτήση ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για το ρομποτικό ελικόπτερο της NASA καθώς πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά, την ώρα που οι συνθήκες πτήσης στον Άρη είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες στη Γη. Τα πρώτα δεδομένα από την πτήση θα αρχίσουν να φθάνουν στη Γη τρεις ώρες μετά.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα