19/04/202122:24

Lockdown: Χαμός… χθες στις πλατείες και απόψε στα νοσοκομεία- Εφημερία κόλαση στο Ιπποκράτειο – Δεκάδες εισαγωγές από τις δυόμιση το μεσημέρι

Εφημερία κόλαση στο Ιπποκράτειο – Δεκάδες εισαγωγές από τις δυόμιση το μεσημέρι – Ποια μέτρα εξετάζει να λάβει η Αστυνομία για τους συνωστισμούς στις πλατείες – Δικογραφία για το κορωνοπάρτι στην Κυψέλη

Ουρά σχηματίζουν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν περιστατικά Covid-19 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, η εφημερία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στις 14.30.

Μέχρι το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 30 εισαγωγές και σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου η νύχτα προβλέπεται μεγάλη. Οι εισαγωγές περιστατικών Covid «γονατίζουν» τις αντοχές του συστήματος Υγείας αλλά και τους γιατρούς που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Η ευθύνη για τους ανθρώπους που διασωληνώνονται είναι μεγάλη και όσοι εφημερεύουν περνούν πραγματικά δύσκολες στιγμές. Ο κορωνοϊός «λυγίζει» τα νοσοκομεία και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με την αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών να έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας και δυστυχώς αυτό ισχύει ακόμα και για τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr, το οποίο τραβήχτηκε πριν από περίπου δυο ώρες, τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν περιστατικά Covid στο Ιπποκράτειο σχηματίζουν μια μεγάλη ουρά, το ένα πίσω από το άλλο περιμένοντας το νοσηλευτικό προσωπικό για να μεταφερθούν οι ασθενείς στους θαλάμους και στη ΜΕΘ, ανάλογα με την σοβαρότητα του κάθε περιστατικού.

Εφημερία κόλαση στο Ιπποκράτειο – 30 εισαγωγές μέχρι τώρα από τις δυόμιση το μεσημέρι
Ιπποκράτειο 2

Εικόνες χάους στις πλατείες τις προηγούμενες ημέρες

Οι εικόνες απόλυτης ανευθυνότητας που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα, με χιλιάδες νεαρούς και νεαρές να συνωστίζονται και να… παρτάρουν σε πλατείες σαν να μην υπάρχει αύριο, εν μέσω πανδημίας και με τα νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς με Covid, έχουν προκαλέσει οργή στο μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών, αλλά και εντονότατο προβληματισμό τόσο στους ειδικούς, όσο και στην Πολιτεία, η οποία αναζητεί τρόπους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή βράδυ, χιλιάδες νεαροί και νεαρές συμμετέχουν σε κορωνοπάρτι, αρχικά στην πλατεία Βαρνάβα και ακολούθως σε άλλες περιοχές, όπως το Περιστέρι, η Κυψέλη, το Κολωνάκι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες συγκεντρώσεις ισοδυναμούν με «υγειονομική βόμβα», καθώς οι χιλιάδες νέοι που δεν τηρούν κανένα μέτρο προστασίας και συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλον, μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους και στις άλλες δραστηριότητές τους.

Η Πολιτεία από την πλευρά της εξετάζει τις μεθόδους που θα ενεργοποιήσει, ώστε να αντιμετωπίσει ή έστω να περιορίσει το φαινόμενο, δίχως να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα και να προκληθούν επεισόδια, αναγνωρίζοντας ότι η κοινωνία είναι πιεσμένη, έναν και πλέον χρόνο με περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η δέσμη ενεργειών που προτίθεται να εφαρμόσει η Πολιτεία, αποτελείται από ένα μείγμα των κανόνων που ζητούν οι επιστήμονες να τηρήσει ο κόσμος, αλλά και προσαρμογής στα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Ως εκ τούτου, μία μερίδα των ειδικών θεωρεί σκόπιμο, πλέον, να ανοίξει την εστίαση νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση με αυστηρούς κανόνες τήρησης των προληπτικών μέτρων και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα, όπως και ο τρόπος που θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα.

Η… μάχη της πλατείας, ωστόσο, δεν θα βρει λύση μόνο με ένα μέτρο. Η ανάγκη να μην συνωστίζεται ο κόσμος είναι επιβεβλημένη, καθώς η διασπορά σε αυτήν την περίπτωση είναι μεγάλη και ήδη τα νοσοκομεία στην Αττική -και όχι μόνο- έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.

Το μέτρο που εξετάζεται για τον περιορισμό των κορωνοπάρτι, είναι αφενός ο εντοπισμός των διοργανωτών και αφετέρου η φύλαξη των πλατειών, όπως συνέβη στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, όπου την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες νέοι και νέες.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει το αμέσως επόμενο διάστημα το πώς θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο των κορωνοπάρτι, με στόχο, σε κάθε περίπτωση, να μην επαναληφθούν εικόνες όπως οι παρακάτω, σε διάφορα σημεία της Αττικής:

Εικόνες από το Περιστέρι

χαμός Περιστέρι χόρευαν επάνω στα αυτοκίνητα.
Κορωνοπάρτυ στο Περιστέρι (3)
Κορωνοπάρτυ στο Περιστέρι (2)
Κορωνοπάρτυ στο Περιστέρι (1)

Εικόνες από την Κυψέλη 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΟΡΩΝΟΠΑΡΤΙ ΚΥΨΕΛΗ

 

Πελώνη: Παρεμβάσεις αλά Βαρνάβα

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σχεδιάζονται παρεμβάσεις παρόμοιες με αυτή που έγινε στην πλατεία Βαρνάβα όπου αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ είχαν περιφρουρήσει από νωρίς το σημείο αποτελώντας έτσι ανασταλτικό παράγοντα σε όσους επιθυμούσαν να κάνουν εκεί το… πάρτι τους.

Η κυρία Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να να υποκασταστήσει την κοινωνική συνείδηση, ενώ τόνισε ότι μια παρέμβαση της Αστυνομίας σε κάποια από τις πλατείες που παρατηρήθηκε συγχρωτισμός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και ακόμη μεγαλύτερη διασπορά.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «επειδή η αστυνομική καταστολή δεν είναι λύση ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση τέτοιων συμπεριφορών. Οι περισσότεροι πολίτες τηρούν τα μέτρα επομένως τώρα που οδεύουμε προς το τέλος της περιπέτειας είναι καλό να κάνουμε υπομονή και να μην εμπλακούμε σε νέες περιπέτειες». Αναφέρουν δε πως μία μαζική αστυνομική παρέμβαση θα οδηγούσε σε επεισόδια και σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού καθώς μετά θα ακολουθούσαν στο πλαίσιο αντίδρασης κατά των μέτρων καταστολής και διαδηλώσεις υπέρ συλληφθέντων ή προσαχθέντων.

5285464

 

Αιχμές Μπακογιάννη: Δεν είναι όλα αθώα

Σαφείς αιχμές ότι τα «πάρτι» στην πλατεία Αγ. Γεωργίου της Κυψέλης και αλλού, είναι υποκινούμενα και οργανωμένα από άτομα «που έχουν να κερδίσουν κάτι», άφησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας πριν λίγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας, που είναι σ΄ εξέλιξη.

«Δεν είναι πάντα όλα τόσο αθώα, όσο θέλουμε να τα βλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπακογιάννης, ζήτησε το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε από την ΕΛΑΣ στο Παγκράτι, να εφαρμοστεί και όπου αλλου απαιτείται ώστε να αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις. Ο δημόσιος χώρος, είπε, «είναι ιερός. Θέλουμε πλατείες ζωντανές, που να μας ενώνουν και όχι να μας διχάζουν». Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσου Ηλιόπουλου και την αντιπαράθεση που είχε με τον αντιδήμαρχο, Βασίλη Κορομάντζο, για το θέμα αυτό, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι ο αντιδήμαρχος «ανέδειξε μια έλλειψη διαφάνειας και καθαρότητας στο δημόσιο λόγο. Δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, ούτε απλώς να λες να ανοίξει η εστίαση. Αυτό δεν είναι πολιτική είναι ευχή. Όλοι ευχόμαστε να γυρίσουμε στην κανονικότητα» είπε και πρόσθεσε: «Μέχρι τότε οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις μας».

Εικόνες… σκουπιδότοπου και αναγκάκτηση των κατοίκων

Ο συνωστισμός, η ηχορύπανση και η παραβίαση κάθε κανόνα υγιεινής δεν είναι τα μοναδικά κακώς κείμενα που προκαλούνται από τα κορωνοπάρτι. Οι εικόνες… σκουπιδότοπου που αφήνουν πίσω τους όσοι συμμετέχουν και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ίχνος σεβασμούς για τους κατοίκους των περιοχών που διοργανώνονται τα κορωνοπάρτι, έρχονται να προσθέσουν πόντους στην επιβεβλημένη ανάγκη να περιοριστεί το φαινόμενο.

Χαρακτηριστικές της αγανάκτησης των κατοίκων, είναι οι δηλώσεις από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη:  «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από τη φασαρία, καλούμε την αστυνομία αλλά δεν έρχονται ποτέ γιατί έχει εκατοντάδες κόσμο», τονίζουν μεταξύ άλλων κάτοικοι της πλατείας.

 

Κίου κατοίκου Κυψέλης για κορωνοπαρτι 1
Κίου κατοίκου Κυψέλης για κορωνοπαρτι 2


Σκουπιδότοπος η πλατεία Αγίου Γεωργίου

Μια τόση δα πλατεία σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πρωτεύουσας, που αποτελούσε διαχρονικά στέκι καλλιτεχνών και διανοούμενων, από τον χώρο του θεάτρου, μετετράπη μέσα σε μερικά 24ωρα και χωματερή και δημόσιο ουρητήριο, με τους επισκέπτες να κάνουν την ανάγκη τους στο κέντρο της, εκεί όπου δεσπόζει ο φανοστάτης με τους τρεις στεφανωμένους έρωτες και τους τέσσερις φανούς.

 

kipseli3

 

 

kipseli1

protothema.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα