18/04/202116:43

Νίκος Δένδιας: Tι προκάλεσε το ξέσπασμα του υπουργού – “Να μην κρύψουμε τις διαφορές με την Τουρκία”

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη» λέει στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Δένδιας, και επισημαίνει ότι η επίσκεψή του αυτή στόχευε στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και ότι η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Άγκυρα να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση».

Τι προκάλεσε το ξέσπασμα του ΥΠΕΞ

Ο Τσαβούσογλου άναψε τη φωτιά κάνοντας αναφορά σε «διάλογο άνευ προϋποθέσεων», συνέχισε με το ότι πρέπει να αποφεύγονται «προκλήσεις και τετελεσμένα», ενώ μίλησε και για «τουρκική μειονότητα της Θράκης». «Οποιος γνωρίζει τι σημαίνει διάλογος άνευ όρων για την Τουρκία, γνωρίζει καλά και ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Αθήνα. Και γνωρίζει ότι είναι και εκτός του πνεύματος των όσων είχαν συμφωνήσει στο Βερολίνο Σουρανή και Καλίν», όπως έλεγαν ανώτατες διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ».

Και ως εκ τούτου ο Δένδιας απάντησε ακολουθώντας το κείμενο του «κακού σεναρίου», αιφνιδιάζοντας την Αγκυρα. Μίλησε για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού στον Εβρο, για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη «μουσουλμανική μειονότητα», για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το Κυπριακό και τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, για το casus belli, για fake news από συγκεκριμένους κύκλους. Τόνισε δε ιδιαίτερα τα μέτρα που είναι στο τραπέζι της ΕΕ εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, κάτι που «θα σηκώσει» από εδώ και πέρα η Αθήνα. Ο Τσαβούσογλου απάντησε με αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και pushbacks μεταναστών, για τα οποία κατηγόρησε την Αθήνα. Ο Δένδιας επανήλθε λέγοντας ότι ο Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται και θύμισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος της ΕΕ.

Προχθές ο Νίκος Δένδιας είχε νέα συνάντηση, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο και την πρώτη τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για τα όσα συνέβησαν σε ένα «δύσκολο ταξίδι». Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η αντίδραση του Δένδια «ικανοποίησε» το Μαξίμου και τη χαρακτήρισαν μονόδρομο έπειτα από έναν χρόνο ακραίας έντασης και των όσων ειπώθηκαν από τον Τσαβούσογλου. Ελεγαν δε ότι η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Τουρκίας, η οποία είναι σαφώς ενοχλημένη. Το πώς και πότε θα αντιδράσει δεν είναι ωστόσο σαφές, με την Αθήνα να περιμένει από την Αγκυρα «τα πάντα και τίποτα».

in.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα