05/04/202118:56

Διονύσης Καλαματιανός: Πρόχειρα και ανεπαρκή μέτρα για εστίαση και λιανεμπόριο

Διονύσης Καλαματιανός: Πρόχειρα και ανεπαρκή μέτρα για εστίαση και λιανεμπόριο

 

Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για ν’ αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι απελπιστική. Ότι, μεταξύ άλλων, η εστίαση και το λιανεμπόριο έχουν χτυπηθεί σκληρά από τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά ότι έχουν χτυπηθεί, κυρίως, από την ίδια την αδιαφορία της κυβέρνησης και την άρνησή της να τους παρέχει επαρκή ενίσχυση.

Με την εστίαση να υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και τους επαγγελματίες του κλάδου να αγωνιούν για την ίδια την ύπαρξή τους, η κυβέρνηση, προκειμένου να κατευνάσει τις δίκαιες αντιδράσεις και φωνές διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα καλύψει κάποια έξοδα για τον πρώτο ανεφοδιασμό.

Είναι σαφές ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στον κλάδο. Είναι σαφές, ότι για να υπάρξει πραγματική ενίσχυση, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πλαίσιο. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και γενναία μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Από την πρόταση της κυβέρνησης απουσιάζει χαρακτηριστικά η πραγματική επιδότηση της εργασίας, η ρύθμιση και η μείωση των συσσωρευμένων χρεών, που είναι θηλιά στο λαιμό, η θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, όπως επίσης και η ενίσχυση των ίδιων των επαγγελματιών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες διαβίωσής τους.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες της εστίασης και οι εκπρόσωποί τους επισημαίνουν ότι θα περιμένουν τις τελικές διατάξεις για να διαπιστώσουν αν το πρόγραμμα αυτό θα καταφέρει να ωφελήσει το σύνολο του κλάδου. Δυστυχώς, ο αποκλεισμός πολύ μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων της εστίασης από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών έχει δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Έως τώρα, τα μηνύματα που λαμβάνουμε μόνο θετικά δε μπορούν να χαρακτηριστούν.

Πρόχειρο και ανεπαρκές, είναι, επίσης και το κυβερνητικό σχέδιο επανεκκίνησης του λιανεμπορίου. Ένα σχέδιο που ανακυκλώνεται διαρκώς, δίχως την παραμικρή στόχευση, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διαμορφωμένες δυσμενείς συνθήκες, στηριζόμενο σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες, ουσιαστικά, πρακτικές.  Ένα σχέδιο που εφαρμόζεται ενιαία, δίχως να ενσωματώνει τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Την Παρασκευή, το λιανεμπόριο άνοιγε σε ολόκληρη τη χώρα, το Σάββατο η απόφαση αυτή ανακαλούταν για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, μόλις μια μέρα μετά! Αλήθεια, τι πρόλαβε ν’ αλλάξει σε λιγότερο από 24 ώρες; Δεν γνώριζαν στην κυβέρνηση τα επιδημιολογικά στοιχεία; Δεν αντιλαμβάνονται ότι μ’ αυτά τα «ήξεις, αφήξεις» ουσιαστικά εμπαίζουν και προκαλούν τους επαγγελματίες;

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αδυνατεί πλήρως να δομήσει, να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα στοχευμένο, βιώσιμο και ασφαλές πλάνο επανεκκίνησης της οικονομίας. Οι συνεχείς αντιφάσεις και παλινωδίες της, τα αλλοπρόσαλλα μέτρα, έχουν φέρει τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τους ανέργους στα όριά τους.

Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχοληθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να δώσει απαντήσεις στα καταιγιστικά προβλήματα και στα αδιέξοδα, που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις επιλογές, τις καθυστερήσεις και τις πρακτικές της. Δεν θέλει να μεριμνήσει για πραγματική στήριξη και ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας. Ενδιαφέρεται μόνο για τη στήριξη των λίγων, των ελίτ, των φίλων της. Για τους υπόλοιπους, τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των πολιτών, νομίζει ότι αρκεί η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. Όμως, την ηχηρή απάντηση σε αυτή την πλάνη της θα την δώσει ο κυρίαρχος λαός.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα