25/03/202111:46

Μήνυμα Δ. Αυγερινοπούλου για την Επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821: «Τα ελληνικά ιδεώδη ενέπνευσαν, εμπνέουν και θα εμπνέουν!» (photos)

Μήνυμα Δ. Αυγερινοπούλου για την Επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821: «Τα ελληνικά ιδεώδη ενέπνευσαν, εμπνέουν και θα εμπνέουν!»

Στο μήνυμά της για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, την σημασία της για τους απανταχού Έλληνες και τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αναφέρει:

«Ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση του Ελληνικού έθνους είναι σπουδαίο ορόσημο με ιδιαίτερη αξία. Μετουσιώνει το τι σημαίνει πράγματι ο αγώνας της παλιγγενεσίας για τους Έλληνες, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, καθώς περικλείει και αναδεικνύει τα ελληνικά ιδεώδη. Αυτά τα οποία ενέπνευσαν τους Έλληνες τόσα χρόνια πριν και συνεχίζουν να εμπνέουν και να «ακτινοβολούν» διεθνώς. Μέσα από το πνεύμα του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Διαφωτισμού, οι απανταχού Έλληνες επαναπροσδιόρισαν την ταυτότητα τους και συνδέθηκαν με την ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Εμπνεόμενοι από αυτά τα ιδανικά οδηγήθηκαν στην κήρυξη της Επαναστάσεως, μεταβαίνοντας από τον διαφωτισμό στον πατριωτισμό.

Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν αγώνας εθνικοαπελευθερωτικός και πνευματικός. Η στήριξη της Επαναστάσεως από τους φιλέλληνες και τις Μεγάλες δυνάμεις οφειλόταν, άλλωστε, κατά μεγάλο μέρος, σε αυτά τα ιδεώδη.

Η παιδεία, ο πολιτισμός, τα ιδανικά, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και οι αξίες του ελληνικού τρόπου ζωής ήταν αυτά που προσδιόριζαν και εξακολουθούν προσδιορίζουν την ταυτότητα του Έλληνα από την αρχαιότητα έως σήμερα, όπως αποτυπώνει εύστοχα και η κοινή των Ελλήνων πεποίθηση ότι «όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες».

Η γένεση και η συνέχιση του Ελληνικού έθνους και πολιτισμού, του οποίου εμείς είμαστε θεματοφύλακες, έχει ιδιαίτερη αξία για την παγκοσμιότητα, μιας και διαφυλάσσουμε ως παρακαταθήκή μας τις αξίες, τους συμβολισμούς, τα ιδεώδη, τα σπουδαία έργα τέχνης και τα αρχαία μνημεία. Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση είναι μια σπουδαία επέτειος για τον ελληνισμό και τη διάχυση του Ελληνικού πνεύματος διεθνώς και αυτό τον πολιτισμό εγγυώμεθα εμείς οι Έλληνες ότι θα διαφυλάξουμε εσαεί.

Η διαφύλαξη του ακτινοβολεί ελπίδα και φως σε όλα τα κράτη ότι τα ιδεώδη του δημοκρατικού ελληνικού διαφωτισμού, η ελευθέρια, η ανδρεία, η ειρήνη, ο πολιτισμός και η φιλοσοφία θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και να διαπνέουν τη ζωή μας και στο μέλλον.

Χρόνια πολλά Ελλάδας μας! Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα