09/03/202118:58

Τις εγκαταστάσεις στην Τριανταφυλλιά, επιθεώρησαν ο Γ.Γ. του Υπ Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος με τον Δήμαρχο Ήλιδας Γ. Λυμπέρη- Μέσα καλοκαιριού παραδίδεται για χρήση, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηλείας (photos)

Τις εγκαταστάσεις στην Τριανταφυλλιά, επιθεώρησαν ο Γ.Γ. του Υπ Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος με τον Δήμαρχο Ήλιδας Γ. Λυμπέρη

Μέσα καλοκαιριού παραδίδεται για χρήση,

η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηλείας

 

 

Με τον κ. Μανώλη Γραφάκο,  Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης, ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του κ. Λυμπέρη στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας και στη συνέχεια οι δυο άντρες επισκέφτηκαν την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς.

Image

Μετά τις  επαφές που είχαν με τον ανάδοχο του έργου, ανακοινώθηκε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία λειτουργίας των μηχανημάτων της μονάδας ενώ εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσει η επεξεργασία απορριμμάτων και στα μέσα του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινίων στην οποία έχει ήδη κληθεί και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας.

Image

«Ο Νομός Ηλείας για τις επόμενες δεκαετίες λύνει  το πρόβλημα των απορριμμάτων»

Υποδεχόμενος τον κ Μανώλη Γραφάκο ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης, δήλωσε: «Σήμερα, στην Ηλεία είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ήδη έχει αρχίσει ο έλεγχος λειτουργίας των μηχανημάτων, άμεσα θα ξεκινήσει η επεξεργασία των απορριμμάτων και πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε τον Γενικό Γραμματέα στην τελετή των εγκαινίων του εργοστασίου που μας εντάσσει πλέον στη σφαίρα των προηγμένων κοινωνιών. Το σίγουρο είναι πως ο Νομός Ηλείας για τις επόμενες δεκαετίες θα έχει λύσει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων του.

Image

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, αυτής της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο που η μηχανική διαλογή θα αντικατασταθεί με τη διαλογή στην πηγή. Το μεγάλο μας θέμα και ζήτημα που λύνει αυτή η εγκατάσταση, είναι η αναερόβια χώνευση των οργανικών, με την οποία παράγεται βιοαέριο, δηλαδή μια  Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Επομένως συμβάλλουμε στη διαδικασία μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και της εκμετάλλευσης ενέργειας από φυσικά στοιχεία.

Image

Να σημειώσω πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την παροχή βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και η σύνδεση του εργοστασίου, μέσω αγωγού, με το δίκτυο ύδρευσης της Αμαλιάδας. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για την κατασκευή του εσωτερικού δρόμου που συνδέει τη μονάδα με την πόλη. Ελπίζουμε πως τόσο ο κ. Γραφάκος, όσο και ο Υπουργός θα είναι μαζί μας σύντομα για να εγκαινιάσουν την Μονάδα της Ηλείας».

Image

«Η Ηλεία κατάφερε το πρόβλημα να το μετατρέψει σε ευκαιρία»

Στις δηλώσεις του ο κ Γραφάκος ανέφερε : «Με ιδιαίτερη χαρά επισκέφτηκα σήμερα τη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων της Ηλείας η οποία είναι στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Είναι η Πέμπτη μονάδα της Χώρας που θα αρχίσει να δέχεται απόβλητα εντός των επομένων μηνών. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργού Περιβάλλοντος κ Κώστα Σκρέκα και έτσι θα του μεταφέρω την πρόσκληση προκειμένου να είναι εδώ, όταν η μονάδα εγκαινιαστεί. Το μήνυμα που θέλω να στείλω από την Ηλεία είναι απλό. Σήμερα οι 100 τόνοι αποβλήτων που βάζουν οι συμπολίτες στον πράσινο κάδο, οδηγούνται λίγο πιο κάτω στη χώρο ταφής μετά την τύποις επεξεργασία που γίνεται από την μηχανική διαλογή.

Image

Με τη δημιουργία της μονάδας  μόνο το 40% θα οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΥ και πρόθεσή μας είναι και αυτό το ποσοστό να παράξει δευτερογενές καύσιμο. Το υπόλοιπο βγάζει κομπόστ, βιοαέριο και ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούν να ενταχθούν πάλι στην παραγωγή.

Image

Άρα, αυτή εδώ η μονάδα είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Τρόπος που ακολουθείται ήδη εδώ και χρόνια στην Ευρώπη και τώρα έρχεται σταδιακά στη χώρα μας. Η Ηλεία κατάφερε το πρόβλημα να το μετατρέψει σε ευκαιρία και να δημιουργήσει την πέμπτη μονάδα στη Χώρα».

Image

Image

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα