19/02/202122:27

Πανεπιστήμια: Κλειστά θα παραμείνουν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά τα ΑΕΙ

Η τάση είναι να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια, δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, ενω την ίδια στιγμή οι φοιτητές διαμαρτύρονται και ζητούν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα ιδρύματα καθώς συμπληρώνεται ενας χρόνος, που παραμένουν κλειστά

Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και πλέον συμπληρώνουν ένα χρόνο μακριά από τα πανεπιστήμια. Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει το εαρινό εξάμηνο και όπως δείχνουν τα πράγματα, ταπανεπιστήμιαδεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά, έως τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θεωρούν δεδομένη αυτή την εξέλιξη και προετοιμάζονται ανάλογα καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί προβλήματα με τις σπουδές των φοιτητών. Το θέμα της επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων θα συζητηθεί σήμερα και στην επιτροπή του υπουργείου Υγείαςαλλά φαίνεται ότι η πορεία έχει ήδη δρομολογηθεί κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος τόνισε ότι «το βλέπω δύσκολο υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα, όπως οι φοιτητές, οι οποίοι πρέπει να κάνουν κάποιες πρακτικές ασκήσεις οι οποίες διαρκούν πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε  όλα αυτό στο αμέσως  επόμενο  χρονικό διάστημα γιατί τελειώνει την Παρασκευή η εξεταστική περίοδος οπότε από  τη Δευτέρα θα αρχίσει κανονικά, το εαρινό εξάμηνο».

O κ. Συρίγος τόνισε επίσης ότι «για τα Πανεπιστήμια που παρακολουθώ η τάση είναι να μην ανοίξουν διότι αν και οι φοιτητές έχουν πολύ μικρό πρόβλημα σε σχέση με την ασθένεια, δηλαδή δεν ασθενούν βαριά  θεωρούν ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι υπερμεταδότες της ασθένειας. Για το λόγο αυτό φοβούνται οι ειδικοί τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό».

Να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των φοιτητών των Σχολών και Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής και Φυσιοθεραπείας, οι οποίοι βρίσκονται σε κλινικά έτη, με σκοπό να επανεκκινήσει άμεσα η εκπαίδευση τους στα Νοσοκομεία, ζητούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Η εκπαίδευση των φοιτητών αυτών στα Νοσοκομεία έχει σταματήσει  για χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους, ενώ δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η κλινική εκπαίδευση επαρκώς με τηλεκπαίδευση. Επιπροσθέτως, οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές, κατά την άσκησή τους, καθώς και ολοκληρώνοντας χωρίς επιπλέον καθυστέρηση τις σπουδές τους, θα συνδράμουν την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Προσλήψεις 2.000 ωρομίσθιων στα ΑΕΙ

Την πρόσληψη ωρομισθίων, μέσω ανταποδοτικών υποτροφιών, στα ΑΕΙ  για την παροχή επικουρικού διδακτικού έργου στην ενισχυτική διδασκαλία των φοιτητών, κατά το εαρινό εξάμηνο, ενέκρινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται συνολικά για 2.000 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, οι οποίες θα καλυφθούν χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Αντιδράσεις φοιτητών

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών για τον νέο νόμο «Κεραμέως» οι οποίοι πιέζουν τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να μην τον εφαρμόσουν, ενώ ταυτόχρονα ζητούν το άνοιγμα των σχολών. Την ερχόμενη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει εκ νέου συλλαλητήριο στα Προπύλαια στη 1 μ.μ, μπροστά όπως οι ίδιοι λένε «στην συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωράμε σε πολύμορφες δραστηριότητες, κεντρικές κινητοποιήσεις και Μεγάλο Φοιτητικό Συλλαλητήριο. Το επόμενο διάστημα μαζικοποιούν τις Γενικές Συνελεύσεις και πραγματοποιούν ξανά σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα