11/02/202111:11

Ένα βήμα πριν το “σκληρό” lockdown και η Θεσσαλονίκη: «Από Δευτέρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά» λέει ο Εξαδάκτυλος- Έκτακτη επίσκεψη Κικίλια στην πόλη

Στη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εικόνα ανάλογη με εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου – Τα μέλη της Επιτροπής Επιδημιολόγων αποφασίζουν την Παρασκευή αν θα προτείνουν νέο σκληρό lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες

Εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου αποφάσισαν οι επιδημιολόγοι αλλά η τελική απόφαση, όπως και για τη Θεσσαλονίκη, θα ληφθεί αύριο Παρασκευή. Ολα συνηγορούν ωστόσο, ότι είναι… προδιαγεγραμμένο να μπει «λουκέτο» και στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κάτι που φανερώνει τόσο η έκτακτη επίσκεψη Κικίλια, όσο και οι τοποθετήσεις των ειδικών.

«Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική από τη Δευτέρα. Θα έχει άλλη κατάσταση απ’ αυτήν που έχει σήμερα. Είναι αναγκαίο» είπε ο Θανάσης Εξαδάκτυλος στην «Ωρα Ελλάδος» και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έγκαιρο της αποφάσεως (σ.σ.: για την Αττική), μας κάνει να βλέπουμε μικρότερο κόστος και υγειονομικό και οικονομικό. Εκτιμώ ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί τώρα, είναι μικρότερος απ’ αυτόν που θα χρειαζόταν αν αργούσαμε πάλι μια δυο βδομάδες» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στην «Ωρα Ελλάδος».

«Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέο περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Χρειάζεται ταχύτερες αποφάσεις και πρόληψη» επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εικόνα ανάλογη με εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου. Τα στοιχεία θα βρεθούν αύριο ενώπιων των μελών της Επιτροπής Επιδημιολόγων για να καταλήξουν στην εισήγησή τους: αν δηλαδή θα προτείνουν νέο σκληρό lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες…

Σε εξέλιξη επίσκεψη Κικίλια στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Πέμπτη για τον υπουργός Υγεία Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να επισκεφθεί υγειονομικές δομές της πόλης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (10:00), το Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο (11:00) και το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (11:30), από όπου θα προβεί σε δηλώσεις προς τους στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο Δημαρχείο της πόλης, (12:15), μετά το πέρας της οποίας, επίσης, θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Παυλάκης: Δεν είναι αρκετές μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική

Στην εκτίμηση ότι δεν θα είναι αρκετές μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες, προχώρησε ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. «Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα τη μάσκας. Εξήγησε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας καθώς υπάρχουν κενά και οι πολίτες δεν τις φορούν σωστά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι μίλησε για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Υπέρ της διπλής μάσκας τάχθηκε και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑΓιώργος Παυλάκης τονίζοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι το λαιμό. «Η μάσκα δεν είναι φυλακτό» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική».

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα