10/02/202117:06

Πύργος: Πρωτόγνωρος και λιτός λόγω Covid-19, ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους (photos)

Με πρωτόγνωρο τρόπο για την πόλη του Πύργου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή λόγω της υφιστάμενης πανδημίας του κορωνοϊού, εορτάστηκε το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιούχος μας Ιερομάρτυρας Άγιος Χαραλάμπης!
Ο πασίγνωστος και αγαπητός στο στερέωμα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας μας. Ο Ιερέας των εκατοδεκατριών ετών, το παλληκάρι του Χριστού, που έλαμψε στον κόσμο με το φρικτό του μαρτύριο, σκορπώντας το βαθύ σκοτάδι της ειδωλολατρίας και έτσι αναδείχθηκε: «Στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστού καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης». Αξιώθηκε πλέον να πρεσβεύει για την σωτηρία των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την Οικουμένη, καθώς επίσης και για τους κατοίκους της πόλης του Πύργου, την οποία πολλές φορές έχει προφυλάξει και έχει διασώσει. Παλαιότερα από την φοβερή ασθένεια και επιδημία της πανώλης κατά το έτος 1860, την εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918, καθώς επίσης κατά τον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941 και μεταγενέστερα από τον σεισμό της 26ης Μαρτίου 1993, αλλά και πλείστες άλλες φορές ακόμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος όμως είναι “το κλέος” των Ελλήνων, αφού σε πολλά μέρη της χώρας μας έχει επέμβει και τα έχει απαλλάξει πολλάκις από λοιμικές ασθένειες και άλλες δοκιμασίες.

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές υγειονομικές υποδείξεις της Πολιτείας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την μη διασπορά του covid-19, έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, όπου την παραμονή της εορτής κατά τον Δισαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και ομίλησε αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο Χαράλαμπο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, συμπροσευχομένου δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, πλαισιούμενοι αμφότεροι από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Πετράκο Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και τους Αιδ. π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Νικόλαο Κατσηδήμα και π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο.  Ανήμερα της εορτής κατά την πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός ευλογών του άρτους κηρύσσοντας και τον Θείον Λόγον, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον, καθώς επίσης από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Πετράκο Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και τους Αιδ. π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο, π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο και π. Άγγελο Ζέζα.  Αμφότερες οι Ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως, καθώς επίσης και από τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς IONIAN CHANΝEL και OΡT.
Τον εορτασμό τίμησαν οι Βουλευτές κ. Μιχάλης Κατρίνης και κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο εντιμότατος Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος,  οι Αντιδήμαρχοι  κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος και κ. Νικόλαος Κοτσώνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νώντας Κυριαζής, καθώς επίσης και στελέχη της Δημοτικής αρχής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Βασίλης Σολδάτος και ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας.
Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν επαξίως και τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των ύμνων της εορτής, ως καλοί θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο λαμπαδάριος κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, πλαισιούμενοι αμφότεροι από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ηλείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Ζαχαριάδη Καθηγητή Θεολόγο και Συγγραφέα, συντελώντας έτσι τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των εκκλησιαζομένων, με την γλυκιά τους μελωδία και αρμονία στα ιερά ψαλσίματα, μεταφέροντας πνεύμα προσευχής και ψυχικής ανύψωσης.

Αξιοσημείωτη ήταν κατά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, η προσέλευση  του πιστού και φιλέορτου λαού του Πύργου, γιατί παρά τις δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες και το πρωτόγνωρο εν μέσω της ενσκηψάσης πανδημικής κρίσης σκηνικό με την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας εντός και  εκτός του Ιερού Ναού, με περισσή ευλάβεια αλλά και προσοχή, ως “διψασμένα ελάφια” προσήλθαν προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους και να λάβουν την ευλογία Του. Διότι ο Oρθόδοξος λαός μας είναι εμποτισμένος με τα νάματα της Αγίας Εκκλησίας μας και πρέπει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα, να προσφεύγουμε στον Θεό και τους Αγίους μας γιατί είναι αληθινοί ήρωες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οι οποίοι νίκησαν τον αμαρτωλό και πτωτικό κόσμο με την μαρτυρία τους και την οποία επισφράγισαν με το τίμιο Αίμα τους! «Αύτη εστὶν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών».

(ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ)

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα