27/01/202112:33

Μιχάλης Κατρίνης: Άμεση λύση στο θέμα των ‘’κόκκινων’’ δανείων ζητά το Κίνημα Αλλαγής

Μιχάλης Κατρίνης: Άμεση λύση στο θέμα των ‘’κόκκινων’’ δανείων ζητά το Κίνημα Αλλαγής

 

Να συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα των ‘’κόκκινων’’ δανείων ζητούν 5 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπων των τραπεζών και των funds.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη αναφέρονται, τονίζουν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το 55% των δανείων τον πολύ μικρών επιχειρήσεων να είναι ‘’κόκκινα’’, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Κίνημα Αλλαγής στηλιτεύει και πάλι τα πολύ αυστηρά κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες χορηγούν τα-εγγυημένα από το δημόσιο- δάνεια προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη από ρευστότητα, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή οι τράπεζες αντλούν κερδοφορία από την αγορά ομολόγων χάρη στο πρόγραμμα PEPP και την εγγύηση του δημοσίου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι ενώ το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ  και τα κόκκινα δάνεια πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ (58,7 στις τράπεζες, τα υπόλοιπα στα funds) δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας με τα ΜΕΔ να αυξάνονται κατά 8-10 δις επιπλέον, λόγω της πανδημίας.

Τονίζουν ότι  το πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και αναφέρονται στην πρόταση που έχει καταθέσει από την 1η Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος για δημιουργία bad bank, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί.

Τέλος, οι Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου θυμίζουν την πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής από το 2017 για τη δημιουργία bad bank για τα επιχειρηματικά δάνεια, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ούτε και τη σημερινή κυβέρνηση

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα