Γνώρισε τον Οινοτουρισμό !!

Γνώρισε τον Οινοτουρισμό !!

Το κρασί ως προϊόν είναι δείκτης ανάπτυξης του πολιτισμού και της κουλτούρας ενός τόπου. Αν και φαινομενικά το κρασί παρήχθη για πρώτη φορά στην περιοχή του Καυκάσου, στην πραγματικότητα έγινε το επίκεντρο του πολιτισμού στην Αρχαία Ελλάδα.

Το κρασί έπαιζε κεντρικό ρόλο στα συμπόσια, στις φιλοσοφικές συζητήσεις και τα πολιτιστικά θέματα.Ο θρίαμβος του Ελληνικού κρασιού κρατά από την Βυζαντινή εποχή, με τον οίνο της Μονεμβασιάς. Το όνομα δεν προέρχεται από το σταφύλι Μονεμβασιά, αλλά από το λιμάνι της πόλης με το ίδιο όνομα στη νότιο-ανατολική Πελοπόννησο.

Έτσι λοιπόν προκειμένου να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί αυτή η κληρονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των χωρών που παράγουν κρασί, υπάρχει ο τουρισμός κρασιού.

Πρόκειται για ένα τουρισμό σκοπός του οποίου είναι η δοκιμή, η κατανάλωση και η αγορά κρασιού. Αποτελείται από επισκέψεις σε οινοποιεία, αμπελώνες, εστιατόρια γνωστά για τα παλαιά κρασιά τους, καθώς και οργανωμένες περιηγήσεις κρασιού, φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις.

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αυτό το είδος τουρισμού έχει δημιουργήσει μεγάλα οικονομικά ωφέλη. Οι αίθουσες για την δοκιμή του κρασιού δεν είναι πλέον ένας χώρος στον οποίο απλά δοκιμάζεις και αγοράζεις κρασί.

Πολλοί καλλιεργητές προσφέρουν μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, με διαμονή, ξεναγήσεις, εγκαταστάσεις για πικ-νικ και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Οι σημερινές αίθουσες γευσιγνωσίας είναι μέρη όπου οι επισκέπτες μπορούν να αλληλεπιδρούν με το προϊόν, τον οινοποιό και να βλέπουν από πρώτο χέρι την  πλούσια ποικιλία της κάθε περιοχής.

Φέτος, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, το οποίο θα λάβει χώρα στην Σαντορίνη από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, με σκοπό να γίνει ο απόλυτος οινοτουριστικός προορισμός.

Στην διοργάνωση συμμετέχουν το IMICConferencesσε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Στη διήμερη εκδήλωση θα παρευρεθούν ειδικοί στον τομέα του τουρισμού και του οίνου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενημέρωση σχετικά με τις προκλήσεις, τις μεταβαλλόμενες τάσεις, αλλά και το πώς να αξιοποιηθεί αυτός ο άκρως εξελισσόμενος τομέας του τουρισμού.

ΑΡΧΙΚΗ

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια